Zondagse Zandtekeningen


Vlechtband-patronen in ons land

Vooreerst tonen we deze in willekeurige volgorde, verdere omschrijving volgt later.

Evangelie-boek in (Maas-)Eyck

Genoelselderen

Rosmeer

Glaaien

Amay

Namen

Keltische of Ierse vlechtband.

Frankische riemgesp gevonden in Lutlommel (5° tot 7° eeuw nC.

Frankische gordelgesp gevonden nabij Tongeren.

Frankische gesp gevonden in Rosmeer.

Frankische riemgesp gevonden in Stein (omgeving Maastricht).

Merovingische sarcofaag met Longobardische vlechtbanden.

Longobardische vlechtbanden in Glaaien/Glons.


De hierboven getoonde beelden zijn vlechtbandmotieven, geschilderd, uitgehouwen, gesmeed door leden van een ambacht-gemeenschap, die dus een "officiële" opleiding gevolgd hebben, waarin ze ingewijd werden in allerlei "geheime" kennis (vak-geheimen). De "gebogen-lijn-kunst" (geen banden, geen vlechtwerk) is een andere tak van deze kunst, waarschijnlijk  oorspronkelijker. Ze volgen dezelfde wetmatigheden, daarom wordt de benaming nog al eens uitgewisseld.

De kaartenatlas "Op grond van Sint-Trudo" is kalligrafisch versierd met volgende gebogen-lijn-motief, dat eveneens voorkomt in de volkskunst van Afrika, evenals in Oceanië, en met het 10000 jaar in steen gekrast vlechtbandmotief aan de Eufraat! 

Ook dit motief zal dus bekend geweest zijn in de blijkbaar onopgemerkte traditie van de gebogen-lijn-kunst.



Als je in de tekening rechts de lijn volgt zal je merken dat deze helemaal volgens de voorschriften van de "gebogen-lijn-kunst" verloopt, en dus voldoet aan de Chokwe voorwaarden. Hieronder is hetzelfde motief tussen het puntenrooster (4x5) nagetekend. De Trudo-atlas vertoont wel 10 keer deze tekening, ook bijvoorbeeld binnen een 3x5 puntenrooster.



Paules Gerdes redeneert , dat de gebogen-lijn- en vlechtbandmotieven die te voorschijn komen op andere, ambachtelijke materialen, vermoedelijk geïnspireerd zijn vanuit een verborgen traditie (waar de Chokwe-meesters hun opleiding gingen volgen bijvoorbeeld), 

De juiste motieven, die ook hier op dergelijke materialen naar buiten treden, zouden  ook afkomstig kunnen zijn uit zo een geheime (in de zin van openbaar onbekende) leerschool, die ook de boerinnen hun zandtekeningen aanleerden.

Als dat zo is, dan mogen we alle aan de regels gehoorzamende motieven die op andere materialen binnen de volkskunst terecht gekomen zijn, (timmerwerk, smeedkunst,...) met recht toepassen binnen het kader van de "Zondagse zandtekeningen". 



Ook wereldwijd en historisch zijn er vele vlechtbandmotieven gekunsteld.

Maak een gratis website met Yola