Spiraal & Omkeerspiraal 

Een spiraal tekenen, dat is zowat het eenvoudigste wat er bestaat: vanuit een puntje draai je gewoon wat rond, terwijl je de afstand tot dat puntje laat toenemen. Na de eerste ronde blijf je steeds even ver van de vorige boog, drie, tien, honderd ronden lang.

Je hebt misschien rechtsom gedraaid? Wel je kon ook linksom draaien.

Maar je kan deze "krullen" ook anders tekenen: van buiten beginnend, met steeds kleiner wordende bogen naar binnen toe, naar het midden. 
Uiteindelijk krijg je dezelfde figuur, maar vanuit een heel ander gebaar en een beleving die verschilt van de uit wikkelende spiraal. Probeer het maar eens.

Van golf naar draaikolk

Een golf die het strand nadert zal beginnen overhellen, surfers worden er wild van, ze kunnen onder in de holte schuiven, voordat de golftop naar beneden druist. 

Wanneer een beekje een ven binnenstroomt zal het tussen het stilstaand water nog een heel tijdje als een lijn verder stromen en spontaan beginnen slingeren. Dat kan je thuis zelf zien als je water in een laag waterbakje laat vloeien.

Die slingering links - rechts heeft dezelfde vorm als een verticale zeegolf, en kan ook feller worden, dit keer zonder te vallen: de golf evolueert verder tot meander en vormt de bedding van een rivier om tot meanders! 

De bochten worden steeds verder uitgesneden, tot ze elkaar raken, en de stroom een bocht afsnijdt.

De Golfstroom in de Atlantische Oceaan kan de metamorfose ononderbroken verder zetten, de meanders zonderen zich af tot ringstromen ...

Overal waar twee stromingen langs elkaar schuiven zal het grensvlak beginnen golven (zoals een vlag), steeds intenser, ongehinderd door zwaartekracht of doorbroken oevers. Het inwikkelen wordt steeds intenser, uiteindelijk ontstaat een draaikolk. In beken en rivieren zie je ze, petieterig kleine en vervaarlijk grote. In de oceanen kunnen ze honderd kilometer groot zijn!

En even verder in het raakvlak tussen de twee waterstromingen gebeurt hetzelfde, er ontstaat een aaneenschakeling van draaikolken, een wervelstraat (de wind organiseert de wolken achter een hindernis tot zo een "Von Karmanstraat"). 

In volgende tekening heb ik de hele metamorfose - reeks achter elkaar geplaatst.

Wiskundig, goniometrisch kreeg een dergelijke krul de naam Fermat-spiraal mee. Uw zoekopdracht op internet laat je dit fijntjes zien (voor het geval je wiskundige interesses hebt in deze boerinnen-krullen).

Deze vormen strooiden onze boerinnen met één omkeerbeweging (zoals de vierde bocht hierboven), tot een dubbele (zoals de zesde). 

Eindeloos veel hebben alle slag van mensen zich vroeger met spiralen geïnspireerd: 

ga maar eens kijken op de pagina Spiraalvormen historisch.

Of wil je nu zien hoe al deze afzonderlijke motieven samengevoegd worden tot allerlei combinaties?


Make a Free Website with Yola.