Zondagse Zandtekeningen


Combinaties en zelf ontworpen motieven

Golven, Lussen, meanders en spiralen hebben we tot rijen, friezen, omkaderingen aan elkaar geregen, en rechthoekig of cirkelvormig gerangschikt.

De verschillende motieven kunnen we ook samen voegen tot een nieuw geheel.

Een enkelvoudige spiraal omhullen we met een cirkel van puntjes, lussen, of spiraaltjes...

Een lopende 8 (Dubbel-lussen-rij) eindigt voor en achter op een spiraal, groot of klein, zoals op de rug van Weyns' "Huisraad in Vlaanderen" . Merk de puntjes, in regelmatig verband geplaatst.

Onlangs kwam ik een Egyptische dame tegen die zich iets moois op de mouw had laten spelden ... (beide figuren kwamen al voor in hun piramiden) 

Dubbel-lus tussen Lussen-lijnen ...

Of met de lussen naar binnen gekeerd (met deze afbeelding van Dr. Weyns heb ik door een beetje "gefoefel" de volgende gemaakt)...

Dubbelspiraal verbonden met lussen

In de zandtekenkunst komt een bijzondere dubbelspiraal voor, waarbij de twee krullen met elkaar verbonden zijn door een lijn met twee lussen.

Deze dubbelspiraal wordt gewoon herhaald, of 

afwisselend omgekeerd herhaald:


Zelf motieven ontwerpen

Hedendaagse, traditionele, etnische en historische zandtekeningen vertonen geen verschillen in stijl, geen typische mode, ze zijn alle "wiskundig" speels.

Na je die tijdloze stijl eigengemaakt te hebben, kan je allerlei motieven zelf op een intuïtieve manier laten ontspruiten uit je hand. 

Zoals Katelijne Weyns er strooit rondom "Ter Speelbergen" , het huis dat haar vader bouwde: http://www.ter-speelbergen.be/ . Zo "losse" elementjes zijn bovendien geschikt om tot een groter geheel gerangschikt te worden.


De lus kan zo klein worden, dat ze (ogenschijnlijk) verdwijnt, 

de krul lichtjes of ver ingedraaid, 

boven- en onderlijn accentueert op een logische manier de buitenomgeving, 

puntjes of krulletjes voegen de afzonderlijke tekeningetjes samen tot een geheel,

ja, op allerlei manieren speelde de boerin daar mee:


Dochter Katelijne Weyns strooide rondom "Ter Speelbergen", het huis dat haar vader bouwde: http://www.ter-speelbergen.be/


Kleine, losse lijntekeningen kunnen samen tot een zinvol geheel gerangschikt worden.

Het volgende hoofdstuk behandelt andere traditionele gebogen-lijn-tekeningen, zoals die ook voorkomen bij Toverknopen en Merktekens.

Maak een gratis website met Yola